Після російського теракту на Каховській ГЕС осушене водосховище мало вигляд пустелі. Територія колишньої водойми була покрита висохлим брудом й потрісканим мулом. Однак нині там росте справжнісінький ліс, найбільший заплавний ліс у степовій зоні України.
Журналісти британського видання The Guardian побували на місці, і їх вразило те, що вони побачили, передає інтернет-видання grivna.ua.
Екологи відмічають повернення на територію водосховища місцевої фауни. Крім того, на місці зафіксоване швидке розширення місцевої рослинності. Зокрема, проросло до 40 мільярдів насінин дерев, що може призвести до формування найбільшого заплавного лісу в степовій зоні України. За словами міжнародного координатора ГО «Річки без кордонів», те, що відбувається у Великому Лузі – це не просто локальне відновлення водно-болотних угідь, це рідкісне та спонтанне відновлення величезної річкової екосистеми, наслідки якої виходять далеко за межі України.
Водночас значна частина колишнього водосховища залишається недоступною через активні обстріли та заміновану місцевість. Всебічний біологічний моніторинг утруднений. А він є вкрай необхідним, адже науковці занепокоєні можливим забрудненням території важкими металами і хімічними речовинами.
Важкі метали та хімічне забруднення викликають все більше занепокоєння у дослідників. І майбутнє регіону залишається політично невизначеним.
Хоча водосховище і виглядає як оазис, що виник за відсутності людей, він все одно містить у собі відбиток людської діяльності. Береги водойми розмилися. Їхні дрібні частинки пилу занурилися в товстий шар на дні басейну. В той самий час у воду потрапляли забруднюючі речовини – зокрема, важкі метали з промислових підприємств, розташованих уздовж і вище за течією водосховища.
Раніше забруднюючі речовини осідали на дні водойми. Осад діяв «як величезна губка, яка накопичилася на дні водосховища», говорить Олександра Шумілова, екологиня прісної води.
Однак після руйнації греблі величезна кількість забруднених, потенційно токсичних відходів була спрямована на більшу територію. Науковиця підкреслила, що наразі невідомо як ці забруднювачі можуть передаватися у харчовому ланцюзі, адже наразі систематичних досліджень території немає через безпекову ситуацію.